Jdi na obsah Jdi na menu
 


XX. letní hry SK DaT - Přední Výtoň

2. 9. 2013

 img_3618.jpg

 

 

     Zdravím všechny příznivce a členy Sportovního klubu DaT, kteří se zúčastnili jubilejních 20.letních her Sk DaT. Tyto hry se konaly již po několikáté v Penzionu Vyhlídka na Přední Výtoni v nádherném prostředí Šumavy na břehu Lipenské přehrady. Termín byl stanoven jako již několikrát na konec prázdnin 24. - 30. srpna 2013. Většinou, když jsme byli v této lokalitě, tak počasí bylo nádherné. Tentokrát nám počasí moc nevyšlo a tak jsme některé naplánované aktivity nemohli uskutečnit. Přesto organizátoři průběžně upravovali plán tak, abychom čas strávený na Lipně využili beze zbytku, i když v nepříznivém počasí. Celková účast byla cca 50 osob i s dětmi – z toho 7 dialýzovaných pacientů.

Program :

Jak jsem již uvedl v úvodu, program byl do značné míry ovlivněn počasím, které k nám letos nebylo vlídné. Proto se program upravoval každé ráno a domlouval se při snídani. V průběhu soboty jsme všichni přijeli na místo ubytování a po večeři jsme měli společné uvítání a nastínění plánu na celý pobyt. Večer jsme se pak sešli u „uvítacího ohníčku“. Měli jsme tak poprvé možnost si popovídat a ochutnat domácí klobásky, které přivezl náš kamarád Pepa H. Dodatečně mu za skvělé klobásky děkujeme.

Protože v neděli nebylo dobré počasí, jeli jsme dopoledne do klášteru ve Vyšším Brodě. Byl tam vystaven legendární Závišův kříž, jenž je stavěn naroveň Českých korunovačních klenotů. Okázalý relikviář nechal zhotovit zřejmě uherský panovník, aby do něj uložil ostatek dřeva, na němž zemřel Ježíš Kristus. Bohužel, Závišův kříž jsme neviděli, protože probíhala bohoslužba a klášter byl pro prohlídky uzavřen. V areálu kláštera však probíhala expozice Poštovního muzea, která mapovala historii poštovních služeb od roku 1520 až do dnešní doby. Výstava byla na několika podlažích kláštera, včetně poštovních kočárů, oděvů a systému dopravy listovních zásilek v průběhu několika staletí. Po nedělním obědě se pak začal turnaj ve stolním tenise a jiné aktivity. Někteří z nás pak navštívili Aquacentrum v Lipně nad Vltavou či Aquapark ve Frymburku.

V pondělí se dopoledne počasí na chvíli umoudřilo a tak jsme společně navštívili Lipno nad Vltavou. Lanovkou jsme pak vyjeli na Kramolín a navštívili jsme tam Stezku v korunách stromů. Byl to opravdu zážitek, protože nejvyšší část rozhledny byla několik desítek metrů nad vrcholy stromů a výhled byl opravdu impozantní. Nakonec fotky v naší fotogalerii to jasně dokazují.  Odpoledne se počasí opět pokazilo, proto se pokračovalo v „pavoukovi“ ve stolním tenise a navečer se pak odehrál petanque. Petanque však už nehráli dialýzovaní pacienti, protože ti si už „užívali“ na dialýze v Českém Krumlově. V úterý pak probíhal individuální program, protože počasí opět zlobilo. My s Honzou K. jsme navštívili hrad Rožmberk, na kterém byla instalována výstava květinových vazeb přímo v jednotlivých pokojích hradu. Bylo to součástí Zámecko-hradní noci, která měla probíhat poslední sobotu v srpnu. Expozice byla opravdu nádherná a bylo zajímavé vidět kombinaci historických komnat s krásnými vazbami květin. V odpoledních hodinách organizátoři domluvili metanou, což je obdoba curlingu, jen s tím rozdílem, že kameny nejezdí po ledu, ale po betonové ploše. Na Přední Výtoni se tento sport provozuje a hraje se tam liga mezi příhraničními teamy z České republiky a Rakouska. Ti z nás, kteří dohráli metanou, pak mohli vyzkoušet jízdu na segwayi. Byl to celkem zážitek, protože většina z nás na tom nikdy nestála a měla problém ho hlavně rozjet a udržet rovnováhu. Nakonec se to všem podařilo a nikomu se nic nestalo.

Ve středu se během dopoledne uskutečnila v blízkosti penzionu střelba ze vzduchovky a následně zápasy družstev v přehazované. Do obou aktivit se samozřejmě zapojily i děti a bylo zajímavé sledovat nejen zapálenost pro hru, ale i jejich výsledky. Po středečním obědě se pak počasí opět pokazilo, takže následoval individuální program, který mnozí s dětmi využili na plavání v Aquacentru nebo návštěvu Legocity ve Lipně nad Vltavou. Následně se, když přestalo pršet, zahrál turnaj družstev v nohejbalu. Vítězem se stal team „červených“. Ve večerních hodinách se pak hrály šipky nejen v teamech, ale i v jednotlivcích (muži, ženy, děti).

Ve čtvrtek jsme se probudili do krásného rána a tak jsme se dočkali aspoň jednoho krásného dne.  Dopoledne se hrály „teamové společenské hry“ na místním hřišti. Někteří jednotlivci pak využili pěkného počasí k tomu, aby využili místní novou cyklostezku pro jízdu na kole a in-line bruslích. Tato nová cyklostezka vede od Areálu sportů v Přední Výtoni mimo místní komunikace a kopíruje tak břeh Lipenské přehrady. Stezka vede z Přední Výtoně na hráz Lipenské přehrady, Lipno nad Vltavou do Frymburku a dále směr Horní Planá. My jsme však přejeli přívozem na druhý břeh z Frymburku do Frýdavy a zpět do Přední Výtoně - celková délka cca 22km. Někteří cyklisté jeli terénem po zajímavých cyklostezkách v okolí Přední Výtoně, např. na zříceninu Vítkův kámen, cca 6km od místa ubytování. Někteří z nás pak vzhledem k omezenému pohybu využili elektro-kola, aby se projeli kolem přehrady a mohli tak vstřebat krásy této oblasti. Odpoledne jsme pak využili individuálně. Pár osob pak s jeli na raftu z Vyššího Brodu, přes Herbertov do Rožmberku nad Vltavou. Po večeři jsme se všichni sešli k závěrečnému zakončení pobytu. Byly vyhlášeny výsledky jednotlivých disciplín, rozdány ceny s diplomy a nezapomnělo se ani na našeho Mudr. Lukáše Svobodu, který dostal dárky ke svému letošnímu kulatému jubileu.

Závěr večera pak patřil hudbě a tanci. Tentokrát nám skvěle zahrálo místní duo „JZD“. Následující den (pátek) jsme po snídani pořídili společnou fotografii a rozjeli jsme se domů. Někteří účastníci, kteří to neměli domů daleko, využili pěkného počasí a projeli se po Lipně na plachetnici.

Doporučení :

Pokud někdy pojedete s námi nebo individuálně, jste trochu sportovně založení a zvládnete zdravotně jízdu na kole či in-line bruslích, využijte cyklostezku kolem Lipna. Není náročná a je vhodná i pro děti. Pokud Vám to ale zdravotní stav nedovolí a můžete aspoň trochu chodit, navštivte v lokalitě Lipna – Klášter Vyšší Brod, Stezku v korunách stromů v Lipně n. Vltavou, hrad Rožmberk, Český Krumlov s jeho zámkem a otáčivým hledištěm nebo třeba zkuste sjet část Vltavy na raftu nebo kanoi – z Vyššího Brodu do Rožmberku, Českého Krumlova, Zlaté Koruny či dále. Samozřejmě, že aktivit v této oblasti je více, proto navštivte tuto oblast a vyberte si, co zvládnete. Budete určitě spokojeni.

Dialýza :

Dialýza byla zajištěna na Hemodialyzačním středisku v nemocnici v Českém Krumlově. Vzdálenost na dialýzu, kterou jsme absolvovali svými auty, byla okolo 37 km od Přední Výtoně. Celkem nás bylo 7 dialýzovaných pacientů a jezdili jsme v pondělí a ve středu od 18.30hod. Protože nás ale bylo trochu více, jeli někteří místo středy ve čtvrtek po obědě. Rádi bychom proto poděkovali vedoucímu HDS v Českém Krumlově Mudr. Richardu Kovářovi za možnost dialyzačního ošetření na jejich středisku.

Závěr :

Určitě bychom chtěli v závěru poděkovat za možnost ubytování v penzionu Vyhlídka manželům Jakubcovým a jejich rodinným příslušníkům. Také velké poděkování za organizaci pobytu patří Mudr. Lukáši Svobodovi, Mgr. Michalu Duškovi i Marušce Šarapatkové, která s námi každé ráno před snídani cvičila. Nechceme ani zapomenout poděkovat firmě BBraun Avitum, která umožnila pobyt zdravotního personálu na této akci a také všem sponzorům, Poděkování patří i všem, kteří poskytli fotky pro tyto stránky - manželé Malí, Švandrlíkovi, J.Kozák a Peters. Pokud budete mít chuť a dovolí Vám to zdravotní stav, sledujte tyto stránky, připojte se k nám a navštivte další hry Sk DaT. Jsou organizovány 1x v zimě a 1x v létě. 

 

Bowling - muži
1. Švandrlík Jíří
2. Aišman Radek
3. Konvička Petr
   
Bowling - Ženy
1. Malá Zuzana
2. Antošová Monika
3. Skalníková Marie
   
Bowling  - děti
1. Vápeníková Karolínka
2. Aišmanová Johanka
3. Aišmanová Táňa
   
Vzduchovka - Muži
1. Valenta Míla
2. Křepinský Jarda
3. Ondříšek Pavel
   
Vzduchovka - Ženy
1. Mrázová Jana
2. Aišmanová Lucie
3. Jurásková Marie
   
Vzduchovka - Děti
1. Malý Tomáš
2. Koudelková Bára
3. Šafařík Ondra
   
Šipky - Muži
1. Hruška Josef
2. Peter Víťa
3. Švandrlík Jíří
   
Šipky - Ženy
1. Vápeníková Daniela
2. Švandrlíková Jana
3. Malá Zuzana
   
Šipky - Děti
1. Koudelková Bára
2. Šafařík Ondra
3. Vápeníková Karolinka
   
Petangue
1. Koudelková Bára
2. Křepinský Jarda
3. Koudelka Vladimír
   
Stolní tenis - Muži
1. Vlach Jarda
2. Konvička Petr
3. Švejnoha Miroslav
   
Stolní tenis - Ženy
1. Malá Zuzana
2. Reichel Bára
   
Nohejbal - družstvo
1. Červení - Malý Roman, Ondříšek Pavel, Valenta Míla

 

 

DISCIPLÍNY DRUŽSTVA
  Zelení Modří Červení
Bowling 1 2 3
Metaná 2 3 1
Petangue 1 3 2
Střelba 3 2 1
Přehazovaná 1 3 2
Šipky 3 1 2
Stolní tenis 1 3 2
Nohejbal 1 2 3
Družstva štafety 2 1 3
Celkem body 15 20 19
       
Celkem 1. modří 20 bodů
  2. červení 19 bodů
  3. zelení 15 bodů